OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

5 TÉVHIT A CUKORBETEGSÉGGEL KAPCSOLATBAN

2018.01.30 11:11

A cukorbeteg sosem ehet édességet? Minden cukorbeteg inzulinozza magát? A cukorbetegség kinőhető? Csak túlsúlyos ember lehet cukorbeteg?

Az egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód rendkívül kedvez a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, miközben az 1-es cukorbetegségben szenvedők száma is egyre csak nő. Bár a cukorbetegségről egyre többen és többet tudunk, számos tévhit él az emberek fejében.

 

 

 

 

1. Az 1-es és 2-es cukorbetegség hasonlít egymásra.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő mennyiségű inzulint. Ez egy autoimmun betegség, mely elpusztítja a szervezet inzulintermelő sejtjeit. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség fennállásakor a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a termelődő inzulint.

 

2. A cukorbetegek nem ehetnek szénhidrátot.

A cukorbetegek is ehetnek szénhidrátot, csak számolniuk kell az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét. Sokkal inkább az ételek minőségére és mennyiségére, a szénhidrát felszívódási tulajdonságára kell odafigyelni, mintsem a legtöbb élelmiszert kihagyni az étkezésből.

 

3. Csak túlsúlyosok lehetnek cukorbetegek.

A túlsúly ugyan növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a vékony alkatúak ugyanúgy lehetnek érintettek a betegségben. A betegek 10-20%-a nem rendelkezik túlsúllyal. Ennek magyarázata, hogy a cukorbetegség rizikóját nem csak a túlsúly növelheti, hanem a mozgáshiány, egészségtelen étrend, alváshiány és persze a genetikai tényezők.

 

4. Minden cukorbetegnek inzulinra van szüksége.

Kettes cukorbetegség esetén a megfelelő étkezés, súlyfelesleg leadása, rendszeres mozgás és gyógyszeres terápia jelenti leginkább a kezelést.

 

5. A cukorbetegek életük végéig inzulinra vagy gyógyszerre van szükségük.

A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a vércukorszint normalizálható. Ehhez természetesen életmódváltásra és gyakran inzulinos vagy gyógyszeres kezelésre is szükség van. Nem ritka azonban, hogy az inzulinról egy idő után át lehet állni a gyógyszeres terápiára, és sok esetben a gyógyszer helyett elegendő az egyénre szabott diéta és a rendszeres testmozgás.