OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Szakmai cikkek

OMRON Inhalátorok

2020.07.24 09:42
OMRON Inhalátorok

Ajánlottak már Önnek inhalátort légúti megbetegedése tüneteinek enyhítésére?


Az inhalációs készülékek, vagy más néven inhalátorok különböző műszaki paraméterekkel kaphatóak. 
Működésüket tekintve olyan készülékek, melyek a gyógyszeroldat aktív hatóanyagát keverik a levegővel. Az eredmény egy finom pára (aeroszol), melyet a szájcsutora, maszk vagy orrcsutora segítségével belélegezhetünk. A legnagyobb előnye, hogy nincs szükség speciális koordinációra az inhalátor működése és a légzési technika között. Éppen ezen tulajdonságuk miatt alkalmasak az inhalátorok különösen gyermekek és idősek kezelésére.


Melyek az inhalációs terápia előnyei?

Az inhalációs terápia a légzőszervi betegségnél hatékonyan elszállítja a gyógyszert közvetlenül a légutakba, szinte mellékhatások nélkül.

Az inhalátorok egyik legfontosabb előnye, hogy nincs szükség specifikus belégzési feltételekre. Lehetőség van a beteg normális légzése közbeni gyógyszerbelégzésre, illetve az orvos utasításai szerinti gyógyszerkeverésre.

 

Működésük alapján mely három fő csoportba sorolhatók az inhalátorok?

Az inhalátorokat, működésük alapján, három fő típusba sorolhatjuk: kompresszoros (fúvókás), membrános (mesh) és ultrahangos inhalátorok.

·         A kompresszoros inhalátor: működésének alapja egy kompresszor, amely sűrített levegőt állít elő. A levegőt átfújja a gyógyszeroldaton, és apró cseppekké, úgynevezett aeroszollá alakítja azt.

·         Az ultrahangos inhalátorok: egy piezoelektromos rezgő elemet használva nagyfrekvenciás vibrációkat (2-3 millió rezgés/másodperc) hoznak létre. Ezek a rezgések a víztartályon keresztül jutnak el a gyógyszeroldatig (a víz hűtőanyagként szolgál). Az erős vibrációk a gyógyszeroldatból folyadékoszlopot hoznak létre, amely következtében apró aeroszol keletkezik.

·         A membrános inhalátorok: mikroszkopikus lyukakkal rendelkező, vékony membránt tartalmaznak. A rezgő rész átnyomja a folyékony gyógyszert a membrán apró lyukain. Ez apró cseppekből álló aeroszolt eredményez. Ezek az inhalátorok nagyon halk működésűek és könnyűek, ezért bárhová kényelmesen magunkkal vihetjük, és egyszerűen kezelhetünk velük gyermekeket is.

 

Melyek az inhalátorok teljesítményét befolyásoló fontos paraméterek?

 • Átlagos tömeg-arányos aerodinamikai átmérő (MMAD): Az átmérő, ahol az aeroszol részecskék 50%-a nagyobb és 50%-a kisebb. Az MMAD mutatja, hogy a légutak melyik részére lesz eljuttatva a gyógyszer.

 • Porlasztási arány: Az inhalátorból percenként kibocsátott porlasztott gyógyszer mennyiségét jelzi. Megmutatja, hogy milyen gyorsan fog befejeződni az inhalátoros kezelés.

 

A légutak mely részét kezeljük?

Az inhalátorok által kibocsátott aeroszol részecskék mérete nem homogén, hanem különböző részecskék csoportjából áll. A részecskék mérete határozza meg, hogy a gyógyszer a légutak melyik részére lesz eljuttatva.

 • Felső légutak +7,5 µm

Javasolt: Arcüreg-,torok-,mandula-és gégegyulladás, nátha, meghűlés esetén.

 • Középső légutak 4,5-7,5 µm

Javasolt: Légcsőgyulladás és légycsőhurut esetén.

 • Alsó légutak 2-4,5 µm

Javasolt: Asztma,COPD, hörghurut, hörgőcskegyulladás, hörgőtágulat, tüdőgyulladás esetén.

Melyek az OMRON inhalátorok legfontosabb jellemzői, kiknek ajánljuk?

Ki fogja használni az inhalátort?

Az inhalátorok betegnek vagy vásárlónak való ajánlásánál fontos tudni, hogy ki fogja használni a készüléket.

 • Csecsemőknek vagy betegeknek alacsonyabb porlasztási arány szükséges, mint a felnőtteknél.
 • Gyakori orrdugulásban szenvedő csecsemők számára a megfelelő az orrszívós inhalátor. Azon kisgyermekek részére, akik már tudnak orrot fújni (kb. 4 éves kortól) az orrzuhanyos inhalátort ajánljuk.
 • A megfelelő maszk méretet is ki kell választani a jó illeszkedés érdekében.

Hogyan használjuk az inhalátorokat?

Az inhalátor használata lépésről-lépésre:

 1. Mosson kezet.
 2. Ellenőrizze, hogy az inhalátor meg lett-e megfelelően tisztítva a legutolsó használat óta.
 3. Csatlakoztassa a levegőcsövet a készülékhez (membrános inhalátor esetén nincs rá szükség).
 4. Töltse meg a gyógyszertartályt az orvos által előírt gyógyszeroldattal.
 5. Csatlakoztassa a levegőcsövet és a szájcsutorát a gyógyszertartályhoz.
 6. Tegye a szájcsutorát a szájába. Tartsa a szájcsutorát a szájában, ajkaival körbezárva azt, hogy belégzéskor az összes aktív hatóanyag eljuthasson tüdejébe.
 7. Kapcsolja be az inhalátort.
 8. A gyógyszeroldat adagolása alatt lélegezzen a száján keresztül, ez a folyamat 10 – 15 percet vehet igénybe. Szükség esetén orrcsipeszt használva segíthet abban, hogy a légzés csak a szájon át történjen.
 9. Fiatal gyermekek kezelésekor maszk használata javasolt szájcsutora helyett. Fontos, hogy a maszk nagyon pontosan illeszkedjen, ellenkező esetben a gyógyszer nem kerül a légutakba, így az inhaláció hatástalan lesz.
 10. Kapcsolja ki az inhalátort.
 11. Tisztítsa meg a gyógyszertartályt és a szájcsutorát vagy maszkot a termékhez kapott kézikönyv tisztítási és fertőtlenítési útmutatónak megfelelően.

 

Vannak NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) által támogatott OMRON inhalátorok?

Igen. Az OMRON C28P és az OMRON C803 kompresszoros inhalátorok a NEAK által támogatott gyógyászati segédeszközök.