OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Szakmai cikkek

OMRON Vérnyomásmérők

2020.07.24 09:25
OMRON Vérnyomásmérők

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás a vér az erek falára gyakorolt hatását jelenti. Két mérőszámmal kapjuk meg:

A nagyobb érték a szisztolés érték, ami megmutatja a szív összehúzódásakor az erekben levő nyomást.

A kisebb pedig a diasztolés érték, ami a szív elernyedésekor mutatja meg az erekben levő nyomást.

Mindkét érték egyaránt jelentős.

Mikor beszélünk magas vérnyomásról (hipertóniáról)?

Magas vérnyomásról (hipertóniáról) akkor beszélünk, ha a mért érték nyugalmi állapotban, legalább 5 percig tartó ülés után meghaladja az otthon mért 140/90 Hgmm értéket. E határérték fölött mindenképpen el kell kezdeni a kezelést. A magas vérnyomás modern társadalmunk egyik legelterjedtebb betegsége, minden 5. felnőtt vérnyomásproblémával küzd.

 

Melyek a magas vérnyomás kialakulásának leggyakoribb okai?

 • Túl sok nátrium bevitel: ha túl sok sós ételt fogyasztunk, és napi nátriumbevitelünk meghaladja az 1500 milligrammot, akkor ez magas vérnyomás/cukorbetegség/keringési betegségek kialakulásához vezethet életkortól, egészségi állapottól és örökletes hajlamtól függetlenül.

 • Életkor: az öregedéssel a vérnyomás egyre magasabb lesz. Ha mindemellett még egészségtelen életmódot folytatunk, pl. alkoholt fogyasztunk, dohányzunk, nem mozgunk eleget és nem táplálkozunk egészségesen, akkor sokszorosára növeljük az idősebb korban kialakuló, kórosan magas vérnyomás kockázatát.

 • Alvási apnoé: a szervezet oxigénszintje alvás közben lecsökken, ami miatt megemelkedik a vérnyomás, és extra terhelés éri a keringést.

 • Elhízás: számos oka lehet: mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, túl magas nátriumszint, túl magas inzulinszint, ezek mind az artériák falának megvastagodásához vezetnek, aminek eredménye lehet cukorbetegség, magas vérnyomás, szívroham, stroke.

 • Mozgásszegény életmód: a tartósan mozgáshiányos életmód súlynövekedéshez vezet és megnöveli a szívre nehezedő terhelést, ami a magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

 • Alkoholfogyasztás: plusz stresszt ró a szívre, ami megemeli a vérnyomást.

 • Dohányzás: hatására összeszűkülhetnek az artériák, ami miatt megnő a vérnyomás.

 

Mikor beszélünk alacsony vérnyomásról (hipotóniáról)?

Krónikusan alacsony vérnyomásról (hipotóniáról) akkor beszélünk, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

 

Melyek az alacsony vérnyomás kialakulásának leggyakoribb okai?

 • Az alacsony vérnyomást két típusra osztjuk:

  • Gyakoribb az ún. esszenciális vagy primer forma, amikor az eltérés pontos okát nem tudjuk felderíteni. Ez a típus a fiatal, magas nők körében a leggyakoribb és legtöbbször családi halmozódást mutat. Ártalmatlan eltérés, nem betegség.

  • A szekunder típusban pontosan tudjuk a kiváltó okot:

   • gyógyszer indukálta: pszichopharmakonok, szívritmus szabályozó gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, koszorúér-tágítók stb.

   • endokrin eredetű kórképek: pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese-elégtelenség

   • szív- és érrendszeri eltérések: aortaszűkület, szívelégtelenség, ritmuszavarok, a szívburok gyulladása

   • hosszan tartó ágyban fekvés: fertőző betegségeket követően

   • alacsony folyadék- és sóbevitel

 

Normális-e, ha a vérnyomás napközben ingadozik?

Igen, teljesen normális. Az emberek vérnyomása egész nap és éjjel is változik (tanulmányok alapján egy napon belül akár 20 Hgmm-rel is változhat). Rengeteg tényező befolyásolja, mint például a stressz szintje, bizonyos ételek vagy italok fogyasztása, a fizikai aktivitás, de akár a napszak is. Ezért fontos, hogy a vérnyomását rendszeresen ellenőrizze, nemcsak az orvosi konzultáció alkalmával, hanem egyénileg, otthon is.

 

Mit tehetünk a vérnyomás hatékonyabb kezelése érdekében?

A vérnyomásproblémák már viszonylag kismértékű életmódváltással is hatékonyan kezelhetők, mint például:

 • Mozgással: sétával, gimnasztikával, lift használat helyett lépcsőzéssel

 • Egészséges táplálkozással: alacsony zsírtartalmú, alacsony nátriumtartalmú ételek fogyasztásával. A banánban és a sárgarépában található kálium a legjobb gyógyszer a szív számára.

 • A szokások megváltoztatásával: a cigaretta- és alkoholbevitel minimalizálásával

 • Stresszoldással: a stressz a mindennapjaink természetes része. A túl sok stressz azonban növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A pihentető, stresszoldó tevékenységek, mint például a jóga, kertészkedés, séta azonban erősítik a szívet és segítenek a kezelésben.

 • Otthoni vérnyomásméréssel: A vérnyomás rendszeres otthoni ellenőrzése biztosítja a vérnyomás legjobb kezeléséhez szükséges információkat Ön és az orvosa számára.

 

Miért fontos az otthoni vérnyomás-ellenőrzés?

Az orvosi rendelőben mért vérnyomásértékek eltérhetnek az otthoni értékektől. Gyakran előfordul, hogy az orvosi rendelőben mért vérnyomás magasabb az otthon mérttől, ez az úgynevezett „fehér köpenyes” magas vérnyomás. Továbbá előfordulhat az „álcázott” hipertónia is, amikor az orvosi rendelőben kapott vérnyomásérték kisebb, mint az otthon mért. A vérnyomás rendszeres otthoni ellenőrzése biztosítja a vérnyomás legjobb kezeléséhez szükséges információkat Ön és az orvosa számára.

 

Miért fontos, hogy megfelelő vérnyomásmérővel mérjük a vérnyomásunkat?

Ahhoz, hogy a vérnyomásproblémákkal küzdő betegek megfelelő gyógyszeres kezelést kapjanak, valamint, hogy az orvosok megalapozott mérési eredményekhez jussanak a megfelelő diagnózis felállításához, elengedhetetlen a pontos és megbízható vérnyomásmérő készülék használata.

 

Milyen készülékeket alkalmazzunk az otthoni vérnyomásmérés során?

Otthoni vérnyomásméréshez digitális vérnyomásmérő készülékek használata javasolt.

 

Hogyan működnek a digitális vérnyomásmérők?

A digitális vérnyomásmérők többségének működése az oszcillometrikus mérési módon alapul. Ez azt jelenti, hogy a készülék felfújja a mandzsettát majd leeresztésnél a pulzushullámok által keltett lökéshullámokat a készülék mozgásérzékelő szenzora észleli, és elektromos jellé alakítja.

A rögzített elektromos jeleket a készülék kiértékeli, és digitális jellé alakítja. A digitális jelet ellenőrző áramkörök kontrollálják a túlzott mozgást, a szívritmuszavart pedig ikonnal jelzik.

 

Mit jelent a klinikai validáció?

Különböző gyártóktól számos vérnyomásmérő megtalálható a piacon. A pácienseknek a legfontosabb az, hogy megbízható és pontos eredményeket kapjanak.

Minden OMRON vérnyomásmérő klinikai validációval rendelkezik, nemzetközi szervezetek és klinikák nagyon szigorú követelményeinek felel meg (pl. BHS – Brit Hipertónia Társaság, ESH – Európai Hipertónia Társaság) a legmagasabb szintű pontosság érdekében.

 

Mik az OMRON csuklós vérnyomásmérőinek legfontosabb jellemzői?

A OMRON csuklós vérnyomásmérő termékvonalat 3 termék képviseli. Az RS2, RS4 és a RS7 Intelli IT okos vérnyomásmérő.

Mindegyik csuklós vérnyomásmérő klinikai validált, oszcillometrikus mérési módszerrel, LCD kijelzővel, Intellisense mérési technológiával rendelkezik. Az Intellisense mérési technológia (fájdalom nélküli, személyre szabott mandzsettafelfújás) segít felügyelni és ellenőrizni az emberek vérnyomását, így egészségesebb életet élhetnek anélkül, hogy egy pontatlan eredmény vagy kényelmetlen mérés miatt aggódniuk kellene. Automatikus mandzsetta felfújás/leeresztés, helyes mandzsettafelhelyezés kijelzése, szabálytalan szívritmus kijelzés, hangtalan működés, dátum-és időkijelzés, elemtöltöttségi szint kijelzése jellemzi a készülékeket.

 

Mik az OMRON felkaros vérnyomásmérőinek legfontosabb jellemzői?

Az OMRON felkaros vérnyomásmérői - M2, M3 és M3 Comfort, M4 Intelli IT, M6 Comfort és az M7 Intelli IT, EVOLV is mind klinikai validáltak. Oszcillometrikus mérési módszerrel, LCD kijelzővel, Intellisense mérési technológiával rendelkeznek. Az Intellisense mérési technológia (fájdalom nélküli, személyre szabott mandzsettafelfújás) segít felügyelni és ellenőrizni az emberek vérnyomását, így egészségesebb életet élhetnek anélkül, hogy egy pontatlan eredmény vagy kényelmetlen mérés miatt aggódniuk kellene. Mindegyik felkaros vérnyomásmérő készülék jelzi a szabálytalan szívritmust, helyes mandzsettafelhelyezést és mérés közbeni túlzott mozgást. Az M3 Comfort, M4 Intelli IT, M6 Comfort és az M7 Intelli IT és az EVOLV ezen felül „Okos” mandzsettával kapható.

 

Melyik vérnyomásmérő készüléket ajánljuk vásárlótípusok szerint? Miért?

Minden OMRON vérnyomásmérő klinikai validált az általános lakosságra (független szervezetek szigorú vizsgálatai biztosították a mérési pontosságot ± 4 Hgmm eltéréssel, amelyet általános lakosság körében teszteltek), viszont néhány modellt még szigorúbb vizsgálatoknak vetettek alá, melynek eredményeként ezek a modellek klinikai validáltak olyan speciális vevőcsoportokra, mint például cukorbetegek, kismamák, túlsúlyos emberek. Az OMRON emellett a sportolók, okos eszközöket preferálók, korlátozott költségvetésű vásárlók és alkalmi felhasználók számára is kínál megfelelő vérnyomásmérő készüléket.

 

 • Magas vérnyomással diagnosztizált vásárlók részére:

  • mindegyik OMRON vérnyomásmérő készülék ajánlott.

 • Cukorbeteg vásárlók részére:

  • Az M3 Comfort, M4 Intelli IT, M6 Comfort, M7 Intelli IT ajánlott.

  • Három jelentős oka van annak, hogy a cukorbetegség képes megemelni a vérnyomást: a diabétesz csökkenti az erek rugalmasságát, növeli a testben lévő folyadékmennyiséget és megváltoztatja az inzulinháztartást.

 • Túlsúlyos és elhízott vásárlók részére:

  • Mindegyik OMRON csuklós vérnyomásmérő, de különösen az RS7 Intelli IT ajánlott.

  • A felkaros vérnyomásmérők közül pedig az M3 Comfort, M4 Intelli IT, M6 Comfort, M7 Intelli IT, EVOLV.

  • Amennyiben a felkaron lévő túlzott zsírmennyiség miatt nem tudja megfelelően érzékelni a mandzsetta a pulzushullámokat, ajánlott a csuklós vérnyomásmérő használata.

 • Kismamák részére (preeclampsiával vagy anélkül):

  • Az M3 Comfort, M4 Intelli IT, M6 Comfort, M7 Intelli IT, EVOLV ajánlott.

  • Terhesség alatt megnövekedik a kismama vérállománya, tehát a vérnyomás-emelkedés megszokott, viszont a terhesség vége felé a vérnyomás normális esetben vissza kell, hogy álljon a rendes szintre.

  • Terhességi magas vérnyomás és preeclampsia esetében az ellenkezője következik be, viszont a klinikai validációval nem rendelkező készülékek alacsonyabb eredményeket mutathatnak, amirendkívül veszélyes.

 • Okostelefont használó vásárlók részére:

  • Az M4 Intelli IT, M7 Intelli IT, EVOLV, valamint az RS7 Intelli IT ajánlott.

  • Ezek a modellek Bluetooth adatátvitellel és adatszinkronizálás funkcióval rendelkeznek (OMRON Connect iOS & Android).

 • Üzletemberek, menedzserek részére:

  • Az, EVOLV készülék ajánlott.

  • Az EVOLV vérnyomásmérő készülék az OMRON legújabb fejlesztése, mandzsettába épített kijelzővel. Problémamentes mérést tesz lehetővé, csövek- és vezetékek nélkül. Kompakt, klinikai pontosságú, egyszerűen nagyszerű, csak a „START” gombot kell megnyomnia. Az EVOLV másodpercek alatt méri a vérnyomását és szinkronizálja az adatait okostelefonjára. Csak dőljön hátra és hagyja, hogy a készülék végezze a dolgát! A vérnyomás mérése otthon vagy utazás közben még soha nem volt ilyen kényelmes!

 • Sportoló vásárlók részére:

  • Az M7 Intelli IT, EVOLV felkaros vérnyomásmérő készülék, valamint mindegyik OMRON csuklós vérnyomásmérő készülék ajánlott.

  • Az intenzív testedzés emeli a vérnyomást, ugyanakkor tudjuk, hogy a vérnyomás normalizálásához/csökkentéséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás.

  • Az egyénre szabottan, jól megválasztott mozgásforma rendszeres gyakorlása hosszabb távon az egészség megőrzésének, illetve visszanyerésének legjobb eszköze.

  • A vérnyomásproblémákkal küzdőknek természetesen a terhelést az állapotukhoz kell igazítani, kontroll alatt tartani, és folyamatosan ellenőrizni, hiszen az intenzív edzés során emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám is.

 • Korlátozott költségvetésű vásárlók és alkalmi felhasználók részére:

  • Az M2 és RS2 ajánlott.

  • Praktikus, felhasználóbarát és költséghatékony készülékek.

Mit jelent a pitvarfibrilláció (AFib)?

A szabálytalan szívritmus egyik veszélyes, észrevétlen formája a pitvarfibrilláció. A szívizom összehúzódását a szinuszcsomó irányítja, mely az ingerképzés helye. A szinuszcsomóban szabályos időközönként elektromos ingerület jön létre. A tovahaladó ingerület hatására összehangoltan húzódnak össze a szívpitvarok és a szívkamarák jobb és bal oldalon.

Pitvarfibrilláció során a szinuszcsomóban keletkezett elektromos impulzus nagyszámú szabálytalan összehúzódást eredményez a pitvarokban, mely rontja a pumpafunkciójukat. Ilyenkor zavar keletkezik a pitvarok és a kamrák működésnek összehangolásában.

A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen pitvarfibrilláció akár életveszélyes is lehet. A szabálytalan szívösszehúzódások következtében a szív nem tudja teljes mértékben kipumpálni a benne lévő vért. Ebben az esetben megnövekedik a pitvarokban vérrögképződés kockázata, mely agyérkatasztrófához (stroke) vezethet.

Mivel az esetek egy részében a pitvarfibrilláció nem okoz tüneteket, alapvető fontosságú a betegség diagnosztizálása.

 

Mely OMRON készülékek rendelkeznek pitvarfibrilláció üzemmóddal?

Az OMRON M6 Comfort és az M7 Intelli IT felkaros vérnyomásmérő modellek rendelkeznek pitvarfibrilláció üzemmóddal, segítve a betegség időben történő diagnosztizálását. Vérnyomásmérés közben észlelik a pitvarfibrillációhoz társuló szabálytalan szívösszehúzódásokat.

 

Melyek a pontatlan vérnyomásmérés legfőbb okai?

 • Nem megfelelő mandzsettaméret
 • A mandzsetta nem megfelelő használata
 • Testmozgás közvetlenül a mérés előtt
 • Helytelen testhelyzet vagy túl sok mozgás
 • A mérés rossz időzítése (javasolt naponta egyszer reggel, egyszer pedig este mérni)

 

Számít a mandzsettaméret?

Igen, nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű mandzsettát használja a karjához, hogy pontos mérési eredményeket kapjon a vérnyomásmérő otthoni használatakor.

 

Különböznek a mérési eredmények attól függően, hogy a jobb vagy a bal karunkon végezzük a mérést?

Igen. Az átlag eltérés a legtöbb esetben általában 10 Hgmm tartományon belül van. Az OMRON otthoni vérnyomásmérőit általában a bal karon való használatra tervezték, mivel azokat a bal karral végzett klinikai vizsgálatok során validálják. Mielőtt a jobb karján végezné a vérnyomásmérést, beszéljen orvosával.

 

Hogyan helyezzük fel helyesen a mandzsettát?

A hagyományos mandzsettákkal ellentétben az OMRON „Okos” mandzsettája olyan technológiát használ, mely mindig pontos mérést garantál, bárhova helyezzük fel a felkaron belül. 360°-os zónában mér a felkar körül, nincs gyenge pont, a mandzsettát így szinte lehetetlen helytelenül elhelyezni a felkaron.

Régebbi típusú OMRON készülékek esetében a hagyományos mandzsettát az alábbi útmutatások szerint helyezze fel a karjára a pontos vérnyomásmérés érdekében: Először is ellenőrizze, hogy eltávolította-e a szorosan illeszkedő ruházatot a bal karjáról. Helyezze át bal karját a mandzsetta hurkán. A mandzsetta aljának körülbelül 2 cm-re kell lennie a karhajlat felett. Fordítsa el a karját úgy, hogy a tenyere felfelé nézzen. Állítsa be a mandzsettát a karja körül úgy, hogy a mandzsetta gumicsövének kivezetése a középső ujjával egy vonalban legyen. Rögzítse a mandzsettát úgy, hogy a helyén maradjon.

 

Javasolt a vérnyomást edzés/testmozgás közben mérni?

Nem javasolt edzés vagy testmozgás közben vérnyomást mérni. A mérés előtt kerülje el az étkezést, az alkohol vagy a koffeinmentes italok fogyasztását, a dohányzást, a fürdést és a testmozgást legalább 30 percig. A legjobb, ha a mérés megkezdése előtt 15 percig pihen.