OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

A lumbágó és kezelése

2019.12.20 09:30

Ön tudta, hogy nőknél több, mint kétszer olyan gyakori a lumbágó kialakulása, mint férifaiknál? És mit tehetünk ellene?

MI A LUMBÁGÓ?

A lumbágó a hirtelen fellépő derékfájást jelenti. Gyakorisága az életkor előrehaladtával fokozódik, a nőknél 50-55 éves kor felett, a férfiaknál 35-40 felett a leggyakoribb, de a fiatalabb korosztályt is érintheti.

Érdekesség, hogy a nőknél 2,5-szer gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A LUMBÁGÓ KIALAKULÁSÁNAK OKAI

A lumbágó okai a gerincet mozgató és összetartó izomzat mikrosérülései, melynek következtében steril gyulladás következik be. Oka lehet továbbá a csigolyák közötti ízületek kopása, vagy a csontritkulás következtében fellépő kompressziós törés.

A LUMBÁGÓ TÜNETEI

A lumbágó egyetlen tünete a deréktáji fájdalom, főként az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont kapcsolódásánál. Beszélhetünk akut, vagy krónikus panaszokról. Akutnak az egy hónapon belüli, krónikusnak pedig a három hónapon túli megjelenési forma számít. A derékfájásra akut fázisban jellemző a hirtelen fellépő lokális fájdalom, legtöbbször valamilyen provokatív tényezőre (nehéz súly emelése, hirtelen rossz mozdulat stb.) kialakuló izomfeszülés hatására, továbbá kialakulhat mozgásképtelen állapot. További fizikális jel lehet az előrehajló ágyéki gerinctartás, vagy védekező oldalra hajlás. A deréktáj ütögetésre, nyomásra érzékeny. A krónikus fázisban ezek a tünetek kevésbé intenzívek, de a napi aktivitást korlátozzák, az életminőséget rontják.

A LUMBÁGÓ KEZELÉSE

1. Nem szteroidos gyulladásgátlók (pl. ibuprofen), gyomorpanaszok esetén noramidazofén, paracetamol hatóanyagú készítmény is szóba jöhet.

2. Hideg és meleg borogatással a gyulladás és az izomgörcs természetes úton is enyhíthető. Fontos, hogy az első 48 órában meleget ne alkalmazzunk, mert az fokozhatja a gyulladást és a fájdalmat!

3. Szteroid injekció: Szteroid és érzéstelenítő injekció is hozzátartozik a szájon át szedett gyógyszerekkel nem kezelhető esetek gyógyításához.

4. Elektromos inger (=TENS) terápia: Ma már mindenki számára elérhetőek az ún. TENS készülékek, melyek gyógyszermentesen, az idegek elektromos ingerlésével képesek csökkenteni a fájdalmat. Webáruházunkban Ön is talál ilyen TENS terápiás, gyógyszermentes fájdalomcsillapító készüléket!

5. Fizikoterápia: A heveny szakasz megszűnésével megfelelően képzett szakember segíthet olyan gyakorlatok elsajátításában, amelyek segítségével a kiújulás megelőzhető. Cél a hátizomzat megerősítése és a helyes testtartás elsajátítása.

Mint minden betegség, ez is megelőzhető! Törekedjünk a rendszeres testmozgásra, a dohányzás kerülésére, valamint a testsúly megfelelő szinten tartására!