OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

A cukorbetegség és a magas vérnyomás összefüggései

2020.06.18 19:00

Egészséges esetben a vérnyomás értéke nem haladhatja meg a 140/90-es értéket. Amennyiben többszöri mérés alkalmával is ezt az értéket vagy e feletti vérnyomást mértünk, akkor már magas vérnyomásról beszélünk, és mindenképpen indokolt szakorvoshoz fordulni. Tehát ajánlott a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, nem csak azért, mert a magas vérnyomás időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhetővé válnak a szövődmények – például szívelégtelenség, szívinfarktus, stroke -, hanem mert a magas vérnyomás a cukorbetegség egyik tünete is lehet!

A diabetesben szenvedő betegeknél gyakran jelentkezik magas várnyomás.

A cukorbetegségnek két fajtája van: az 1-es típusú kisgyermekkorban, míg a 2-es típusú később alakul ki, jellemzően az egészségtelen életmód hatására. Mindkét esetben elégtelen inzulin szintről beszélhetünk, a normálisnál sokkal alacsonyabb inzulinszint miatt nem történik meg a cukor visszaszívása a vérből.

MI AZ ÖSSZEFÜGGÉS?

A cukorbetegség 3 ok miatt növeli a vérnyomást:

  • Csökkenti az erek rugalmasságát.
  • Növeli a test folyadékmennyiségét.
  • Megváltoztatja az inzulinháztartást.

Átlagosan minden 3. cukorbetegnek magas a vérnyomása, a két probléma együttesen pedig még inkább növeli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát.

MIT TEHETÜNK?

Az 1-es típusú cukorbetegséget a tudomány mai ismeretei szerint nem lehet megelőzni, mivel genetikai hajlam hatására alakul ki. A 2-es típusú ugyanakkor, hasonlóan a magas vérnyomáshoz, megelőzhető. Törekedni kell a rendszeres testmozgásra, a testsúly megfelelő értéken tartására, az egészséges táplálkozására és a dohányzás kerülésére, mivel ezek mind a vércukor, mind a vérnyomás értékére pozitívan hatnak.

Emellett elengedhetetlen az értékek rendszeres ellenőrzése, és a megfelelő szakorvosi kivizsgálás is! Előbbihez ajánljuk webáruházunk kínálatát, ahol a pontosságra és a minőségre fektetett hangsúly alapján válogathat vércukor- és vérnyomásmérő készülékeink közül.