OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Hasznos tudnivalók az otthoni vérnyomásméréshez

2020.07.08 13:54
Hasznos tudnivalók az otthoni vérnyomásméréshez

Otthoni vérnyomásmérésre alapvetően két okból lehet szükség: vagy orvosa kérte meg, vagy elhatározta, hogy nyomon szeretné követni vérnyomását. Az értékek összehasonlíthatósága és a zavaró tényezők kiküszöbölése végett, ajánlott néhány dolgot átvenni és megfogadni.

Ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed vagy életmódján kívánna változtatni, akkor az otthoni vérnyomásmérés segíthet célokat szabni és a változásokat követni – tény, hogy azok a betegek, akik saját maguknak mérik vérnyomásukat, nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresebbek egészségükkel kapcsolatos céljaikban.

Ha pedig azok közé tartozik, akiknek a vérnyomása felmegy, valahányszor belépnek egy rendelőbe vagy kórházi váróterembe (ún. fehérköpeny-szindrómában szenved), akkor az otthoni, nyugodt körülmények között nap, mint nap végzett vérnyomásmérés jóval pontosabb mérési eredményeket adhat.

Hogyan működik egy vérnyomásmérő?

A vérnyomást vérnyomásmérő készülékekkel mérjük. Egy ilyen készülék tipikusan két alkotórésszel rendelkezik, a felfújható, kart körbevevő, a páciens szívével körülbelül egy magasságba felhelyezendő mandzsettával és a mérőeszközzel, ami a mandzsetta nyomását méri.

A vérnyomásmérő két vérnyomnyomási értéket mér: a szisztolés és a diasztolés értéket. A szisztolés vérnyomás magasabb, mivel azt a nyomást mutatja, ami a szív összehúzódásakor alakul ki az artériákban, míg a diasztolés vérnyomás a szív pihenése és vérrel való feltöltődése közben mérhető nyomást jelzi. Így például a vérnyomás lehet 120/80 értékű.

Az otthoni vérnyomásmérők általában digitálisak és a mandzsetta karra történő felhelyezésén kívül a teljes mérési folyamat automatizált.

A mérés indításakor a mandzsetta felfúvódik és a véráramot átmenetileg elzárva, szorosan rögzül a karon, majd egy szelep kinyitásával leenged. Amikor a mandzsetta által kifejtett nyomás eléri a szisztolés vérnyomás értékét, a vér ismét megindul az artériában. Ez rezgéseket kelt, amit a vérnyomásmérő érzékel, és ez alapján rögzíti a szisztolés vérnyomás értékét.

A mandzsetta leeresztése közben az általa kifejtett nyomás eléri a diasztolés vérnyomás értékét, ami a vibráció megszűnési szinttel egyenlő. Az érzékelő ezt is észleli, és ismét rögzíti a vérnyomás értékét.

Hogyan végezzük a vérnyomásmérést?

A mérések elvégzése bizonyos előkészületeket igényel, melyek a gyakorlatban rövid idő alatt természetes rutin-lépésekké válnak. Az alábbi dolgokra kell emlékezni:

  • Lazuljon el. Ne igyon kávét és ne sportoljon a mérés előtti legalább harminc perces intervallumban, és pihenjen a mérés előtt pár percet. Üljön le kényelmesen úgy, hogy mindkét talpa legyen a padlón, hátát pedig támassza meg.
  • Tartsa karját megfelelő helyzetben. Helyezze sima felületre úgy, hogy felkarja a szívével egy magasságban legyen.
  • Tegye fel a mandzsettát úgy, hogy az alsó széle éppen a könyök felett legyen.

 

Az eszközhöz mellékelt használati útmutató további hasznos információkkal és iránymutatással szolgál.

 

Mikor mérjünk vérnyomást?

Ha orvosi utasításra használja a vérnyomásmérőt, akkor orvosától meg kell kapnia a mérési időpontokra vonatkozó javaslatokat, illetve előírásokat. Alapvető szabályként elmondható, hogy a méréseket minden alkalommal ugyanabban a napszakban célszerű végezni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek.

Minden mérést többször, néhány perces eltéréssel végezzen el, és számoljon átlagot. Az OMRON M3 Intellisense felkaros vérnyomásmérő az utolsó10 percben mért 3 valós érték átlagolását is elvégzi, és rögzíti.

Fontos, hogy átlagoljon, vagy olyan készüléket válasszon, amely ezt a funkciót is tartalmazz, hogy a számok pontosabban reprezentálják a valós adatokat.

Ha vérnyomásmérője nem rendelkezik a mérési eredmények tárolását végző funkcióval, akkor jegyzetfüzetbe jegyezze fel adatait, hogy a hosszú távú trendeket is megfigyelhesse.

 

Hivatkozások:

Bupa (2018). High blood pressure. Elérhető: http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

American Heart Association (2017). Monitoring your blood pressure at home. Elérhető: http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings/monitoring-your-blood-pressure-at-home