OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Május, a vérnyomásmérés hónapja – mérje Ön is rendszeresen!

2021.05.05 10:45
Május, a vérnyomásmérés hónapja – mérje Ön is rendszeresen!

A világ lakosságának nagyjából harmada szenved hipertónia betegségben és évente 9-10 millió ember halálát okozza valamilyen magas vérnyomás okozta megbetegedés.

Magyarországon hozzávetőleg 3.5 millió hipertóniás beteg él, de a becslések szerint 2025-re már a lakosság 50%-át is érintheti a betegség. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a stressz, a dohányzás, a helytelen táplálkozás és elhízás.

A rendszeres vérnyomásmérés rendkívül fontos, hiszen a kezeletlen hipertónia számos betegség forrása lehet, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedés okozta elhalálozás leggyakoribb oka. Magyarországon egymillió ember élhet úgy, hogy nincs tisztában vérnyomásproblémájával. Az idejében felismert betegség mérsékelhető és kezelhető, ezért kulcsfontosságú a rendszeres ellenőrzés.

Az otthoni vérnyomásmérés szabályai

A rendszeresség mellett fontos, hogy helyesen végezzük el a mérést. Az alábbiakban éppen ezért azt ismertetjük, mire kell figyelni otthoni vérnyomásmérésnél, hogy valódi, pontos képet kapjunk vérnyomásunkról és egészségi állapotunkról.

A pontos vérnyomás adatokhoz több mérésre van szükség adott időintervallumban, melyeket javasolt minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban végezni.

A vérnyomás különböző lehet a jobb és a bal karon mérve, így a készülék segítségével kapott értékek is különbözhetnek. Az OMRON az javasolja, hogy mindig ugyanazon a karján végezze el a méréseket.

Ne mozogjon és ne beszéljen a mérés alatt, újabb vérnyomásmérés előtt pedig várjon 2-3 percet, hogy az artériák visszanyerjék a vérnyomásmérés előtti állapotukat.

A helyes üléspozíció csuklós vérnyomásmérő esetén:

  • Üljön le egy székre, a talpa legyen a padlón.
  • Üljön egyenesen.
  • A mandzsetta olyan magasan legyen, mint a szíve.
  • Lazítsa el a csuklóját és a kezét. Ne hajlítsa hátra, ne forgassa el a csuklóját és ne szorítsa ökölbe a kezét.

A helyes üléspozíció felkaros vérnyomásmérő esetén:

  • A mérés elvégzésekor üljön nyugodtan és kényelmesen.
  • Lábát tartsa a padlón.
  • Üljön egyenesen, hátát és karját megtámasztva.
  • A mandzsetta szívmagasságban legyen.

Mindig konzultáljon orvosával. A mért eredményekre alapozott öndiagnózis és kezelés veszélyes.