OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

3 tipp a megfelelő vérnyomásmérő kiválasztásához

2018.07.19 10:45

 

A magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében elengedhetetlen a megfelelő vérnyomásmérő kiválasztása. Vásárlás előtt számos kérdés merül fel az emberben, példának okáért, hogy csuklósat vagy felkarosat, olcsót vagy drágábbat, automatát vagy pumpásat válasszon. A döntést azonban mindig személyre szabottan kell meghozni.

1. CSUKLÓS VAGY FELKAROS VÉRNYOMÁSMÉRŐ

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy csuklós vagy felkaros vérnyomásmérőt válasszunk. Alapvetően a felkaros vérnyomásmérők a legmegbízhatóbbak és legpontosabbak. Ugyanakkor figyelembe kell venni olyan tényezőket is, mint pl. életkor vagy testsúly.

  • Általános szabály, hogy 40-50 éves kor felett érdemesebb felkaros vérnyomásmérő készüléket választani, mivel az évek előrehaladtával az érrendszeri elváltozások (pl. érelmeszesedés), keringési zavarok befolyásolják az eredményeket.
    Azt is érdemes tudni, hogy a szívtől távolodva a vérnyomás értéke csökken, így a csuklón mért vérnyomás más adatot eredményezhet, mint a felkaron mért vérnyomás. Ennek elkerülése érdekében tanácsos a csuklót a szív magasságában tartani mérés közben.
  • Fiatalabb személyeknél, illetve túlsúlyos embereknél ezzel szemben a csuklós vérnyomásmérő javasolt. A felkaros vérnyomásmérőkhöz a legnagyobb mandzsetta 42cm-es karkerületre készült, így ennél vastagabb kar esetén az OMRON a csuklós vérnyomásmérőket ajánlja.

2. HAGYOMÁNYOS VAGY OKOS VÉRNYOMÁSMÉRŐ

 

  • A hagyományos vérnyomásmérők memóriája véges, és ha hosszútávon szeretnénk nyomon követni egészségügyi adatainkat, valamilyen formában le kell jegyezni az eredményeket.
  • Léteznek azonban olyan vérnyomásmérő készülékek is, melyek USB vagy Bluetooth kapcsolattal számítógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztathatók, ezáltal a vérnyomásmérési adatok utólag is könnyedén megtekinthetők, elmenthetők és nyomon követhetők. Hasznos lehet ez olyan esetekben is, amikor rendszeres vérnyomásmérésre van szükségünk és eredményeinket meg szeretnénk osztani családtagjainkkal vagy orvosunkkal.

Az OMRON connect alkalmazással iOS vagy Android eszközökön követhetjük az eredményeinket, sőt megoszthatjuk őket más alkalmazásokkal, mint pl. Apple Health. Az alkalmazást használhatjuk az OMRON EVOLV, M7 Intelli IT és MIT5s vérnyomásmérővel.

3. HAGYOMÁNYOS, PUHA MANDZSETTA VAGY MEREVÍTETT OKOS MANDZSETTA

A felkaros vérnyomásmérőkhöz többféle mandzsettát választhatunk. Természetesen a legfontosabb szempont a felkar mérete, mely alapján vásárolhatunk kis-, közepes vagy nagyméretű mandzsettát.

Gyermekek vagy kis karkerülettel rendelkező felnőttek számára az OMRON gyermekmandzsetta (17-22cm) javasolt, normál méretű karmérettel rendelkező felnőttek használhatnak OMRON normál mandzsettát (22-32cm), OMRON két méretfunkciós mandzsettát (22-42cm), illetve OMRON okos mandzsettát (22-42cm).

Az okos és két méretfunkciós mandzsetta között a legfőbb különbség az, hogy a hagyományos mandzsetták csak bizonyos területen mérnek pontosan, míg az okos mandzsetta pontos eredményt garantál, bármilyen helyzetben kerül a mandzsettacső a felkarra.

A másik lényeges különbség az az, hogy a hagyományos mandzsetták puhák és nem előreformázottak, így egyes személyeknek ez kényelmesebb lehet. Az okos mandzsetta ezzel szemben merevített, vagyis a kar formájához igazított.

Amennyiben valaki 42cm-nél nagyobb karkerülettel rendelkezik, csuklós vérnyomásmérőt tanácsos beszerezni.