OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Sportolás magas vérnyomással

2020.07.15 13:08
Sportolás magas vérnyomással

A jó időben mindenki a szabadba vágyik és sokunkban a mozgásra iránt is vágy is növekszik. A magas vérnyomásban szenvedők viszont sokszor nem mernek edzeni, nehogy az állapotuk súlyosbodjon. Azonban tévednek, ha azt gondolják, hogy egy kis mozgás árthat, hiszen a magas vérnyomással küzdők számára is vannak olyan sportok, amik kifejezetten egészségesek. Ha pedig ezt a tevékenységet ráadásul a szabadba végzik, további jótékony hatásai lehetnek.

A vérnyomás normális értéke egy felnőtt, egészséges ember esetében nyugalomban 140/90 Hgmm érték alatt van. Intenzív mozgás vagy jelentős fizikai terhelés esetén ez az érték és a pulzusszám átmenetileg jelentősen megemelkedik. Hosszabb távon viszont éppen ellenkezőleg, ezért mondják, hogy rendszeres mozgással a vérnyomás karbantartható, sőt, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása jó eséllyel megelőzhető, és ezek egyéb kockázati tényezői (például az elhízás, a magas vérzsírszint) csökkenthetők.

A mozgás segíti a keringést, az anyagcserét, a sejtek oxigénellátását, erősíti a szervezet védelmi rendszerét. Ehhez azonban megfelelően kell megválasztani azt a mozgásformát, amit következetesen, hosszabb távon és örömmel is képesek űzni.

Általánosságban elmondható, hogy elsősorban az állóképességi sportok hasznosak.

A legjobbak a laza testmozgással járók, de mindenképpen olyan edzésformát érdemes választani, amelyek egyenletes terhelés mellett, és egészségi állapotnak megfelelően alacsonyabb és magasabb intenzitással is végezhetők.

Ilyen szabadtéri sport például a séta, a gyaloglás, kocogás, labdajátékok, futás, a nordic walking, az edzőtermi, szobai és a terepkerékpározás, az úszás. Illetve az egyénre szabott tornagyakorlatok, jóga vagy gyógytorna is.

Bármelyik mozgásformát is választjuk, be kell tartani a fokozatosság elvét, az edzés gyakoriságában, intenzitásában, időtartamában egyaránt.

Fontos, hogy ilyenkor ne hajtsuk túl magunkat és a fizikai aktivitást folyamatosan építsük fel, a terhelést lépcsőzetesen emeljük és kedvünkre való mozgást válasszunk. Ne a teljesítményre koncentráljunk, hiszen az nem fejti ki jótékony hatását, hanem még ronthat is az állapoton, mert akkor lazítás helyett csak stresszeljük a szervezetünket.

 Ideális lenne a napi fél óra fizikai aktivitás, de már heti 2x1 óra is nagyon jó hatással lesz a szervezetre.

A magas vagy változékony, időnként kiugró vérnyomással küzdőknek ajánlatos kerülniük az intenzív terhelést, mert annak hatása egészen magasra növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot. Így például az izomnövelő, testépítő edzések és a passzív feszítő gyakorlatok nem ajánlottak.

Mindezek mellett a legcélszerűbb még mielőtt magas vérnyomással nekiállunk sportolni, hogy kikérjük szakember tanácsát, aki pontos iránymutatással és tanácsokkal szolgálhat az edzéstervet illetően, illetve továbbra is tartsuk szem előtt a rendszeresen ellenőrzött vérnyomásértékek fontosságára.

Az OMRON M2 Intellisense felkaros vérnyomásmérő tökéletes megoldás, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk vérnyomást mérni.  Teljesen automata és még a szabálytalan szívritmust is észleli a mérés során, melyre a mérési eredmények megjelenítése mellett figyelmezteti a használót.