OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Miért fontos a fényvédelem?

2020.08.05 15:13
Miért fontos a fényvédelem?

Fényvédelemre mindenkinek szüksége van, mert csak így óvható meg a bőr a káros sugarak ellen. Tévhit, hogy csak akkor fontos, ha süt a nap, vagy napozunk.  Az UVA- sugarak gyakorlatilag bármikor akadálytalanul jutnak át a felhők és a szmog rétegein, de még az ablaküvegen is áthatolnak.

Tehát a napi fényvédelem az év 365 napjára vonatkozik, vagyis télre és nyárra is.

A különböző hullámhosszú UV sugarak a bőr irharétegéig hatolnak, és különböző hatást gyakorolnak a szervezetre. Egyúttal összefüggésbe hozható a bőr korai öregedésével, felelős a mély ráncok kialakulásáért és a napallergiáért. Hozzájárulnak a rákos elváltozások kialakulásához.

A túlzott, mértéktelen napozás pedig súlyos, gyakran visszafordíthatatlan, maradandó megbetegedéseket okozhat. Ezért is elengedhetetlenül fontos a megfelelő fényvédelem mind gyermek, mind pedig felnőttkorban.

Ahhoz, hogy megelőzzük a bőröregedés (ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr) korai jeleit, érdemes valóban mindennap használni fényvédő készítményt.

De mi is az a fényvédő?

A fényvédő vagy naptej egy hidratáló alapú formula, melyet különböző típusú és hatékonyságú fényvédő összetevőkkel kombinálnak.

Onnan lehet megállapítani, hogy egy termék fényvédős-e, hogy rá van-e írva az, hogy SPF.

 Az SPF (Sun Protection Factor) azt jelenti, hogy az adott összetevők a káros UV sugaraknak az 1/SPF értékét NEM szűrik ki. Vagyis:

egy SPF30-as fényvédő a sugaraknak a 96,666%-át kiszűri, és a 3,333%-át nem szűri ki,

egy SPF50-es az UV 98%-át szűri ki, és a 2% nem.

Attól függően, hogy milyen fényvédő összetevők vannak a termékben, két csoportot különböztetünk meg: vannak a kémiai fényvédők és a fizikai fényvédők, illetve létezik néhány "hibrid" fényszűrő is. Mindkét szűrű a sugarak "elnyelésével" és hővé alakításával működik és véd minket a káros UV sugaraktól, a fizikai szűrők emellett pedig még a sugarak egy részét vissza is verik.

Mit jelent a faktorszám?

Bőrünk saját védelmi rendszerrel van ellátva, és önmagától is próbál ellenállni a leégésnek. Azonban végesek a tartalékai, így egy átlagos felnőtt 20-25 percet tud eltölteni a közvetlen napfényben leégés nélkül.

A fényvédő faktor egy arányszám, amely azt adja meg, hogy az adott termék használatával mennyiszer több időt tölthetünk a napon leégés kockázata nélkül, ahhoz képest, mintha nem használnánk.

A faktorszám és bőrünk leégés-mentesen napon tölthető idejének szorzata lesz az a végső idő, amit a naptej használata mellett bőrpír nélkül bír ki bőrünk.

Tehát egy átlagos felnőtt esetében 10-es faktorszámú naptejjel a képlet így nézne ki: 10 (faktor) x 20 (perc) = 200 perc

Az eredmény szerint egy átlagos felnőtt 10-es faktorszámú fényvédő krémmel 200 percet tölthet el napon leégés nélkül. Bár fontos hozzátenni, hogy csak úgy, ha több alkalommal használjuk a terméket, hiszen ruhánk és izzadtságunk letörölheti a naptejet, ahogy a strandon, vízparton, fürdőzés közben is lemosódhat rólunk.

Mikor vigyük fel a fényvédőt?

A legtöbb egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy a fényvédőt mindig a bőrápolás legutolsó lépéseként használjuk. Ha bármiféle bőrápolót még felviszünk rá, akkor azzal csökkentjük a hatékonyságát.

Meddig kell várni a felkenés után?

Az UV szűrése felkenés után azonnal megtörténik, inkább azért érdemes várni a 10-15 percet, hogy a fényvédő formula teljesen és egyenletesen elterüljön a bőrön. 

Az ablak sem véd meg a káros sugaraktól!

Bár az üveg a leégésért felelős UVB sugarakat kiszűri, viszont a fokozott bőröregedést okozó káros UVA-sugarak nem.  Így ablak mellet is indokolt a védelem.

Összességében a legjobb védekezés a megelőzés: ha mindennap, az év 365 napján használunk egy bőrtípusodnak megfelelő, min. SPF 30-as széles spektrumú fényvédőt, akkor sokat teszünk bőrünk egészségéért.