OMRON Gyártói garancia

A webáruházunkban értékesített OMRON termékek magyarországi hivatalos disztribútori garanciával rendelkeznek. Nem hivatalos disztribútor által forgalmazott OMRON készülékek javítása, pontosságellenőrzése javítási díj ellenében történik.

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Mire ügyeljünk cukorbetegként a nyári melegben?

2020.07.29 12:37
Mire ügyeljünk cukorbetegként a nyári melegben?

Javában zajlik a nyár, és ezzel együtt a forróság sem kerül el minket. Ha cukorbetegek vagyunk érdemes az alábbi jó tanácsokat megfogadni, mert a hőség mindenki szervezetét megterheli, de a cukorbetegek számára a nyár lényegesen nagyobb kockázatot, terhet jelenthet.

Leégés

Tudta, hogy a leégés vércukorszint-emelkedést is előidézhet?

Maga a leégés, amíg be nem gyógyul a leégés okozta bőrsérülés, stresszel járhat a szervezet számára, és a vércukorszint-emelkedését is előidézheti. Éppen ezért a legjobb, ha magas faktorszámú napvédővel védekezünk és 11 és 15 óra között nem megyünk a tűző napra, hanem inkább árnyékban tartózkodunk.

Diéta

Sokan úgy vagyunk vele, hogy nyáron kicsit megengedőbbek vagyunk magunkkal szemben, lazítunk a diétán, és ez a cukorbetegek esetén sincs másként.  A baráti összejöveteleken előkerülő alkohol, szénhidrát-dús ételek, fagylaltok, jégkrémek és sütemények igazán hívogatóak lehetnek, így olykor lecsúszhat egy-két finom falat. Emiatt azonban az eddig használt tabletták és/vagy inzulinadag mellett a vércukorszint megemelkedhet. Éppen ezért érdemes ekkor gyakrabban ellenőrizni a vércukorszintet!

Napszúrás

Ha sokat tartózkodunk a napon védelem nélkül– kalap, kendő, napvédő készítmény - könnyen napszúrást kaphatunk, ami lázzal, hányingerrel, hányással is járhat. A cukorbetegeknek a nagy hőségben amúgy is gyakoribbak lehetnek a vércukoringadozások. Ám egy napszúrás miatti hányás, láz esetén nemcsak a nagy mennyiségű folyadékvesztés, hanem az étvágytalanság következtében az előírt mennyiség alá csökkenhet a szénhidrátbevitel is, és alacsony vércukorszintet eredményezhet, ezért még nagyobb figyelemmel kell lenni. Érdemes ilyenkor egyeztetni a kezelőorvossal a gyógyszer, inzulin adagolásáról.

Hányás, hasmenés

Nyáron gyakrabban előfordulnak a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések, nem kell hozzá távoli országba látogatnunk.

Ha úgy jártunk, hogy megtörtént a baj, fontos a bőséges folyadékpótlás és elektrolit bevitel. Ha a cukorbetegként még az inzulin beadása előtt tüneteink jelentkeznek, gyakori - kétóránkénti - vércukorellenőrzés mellett célszerű lehet csökkenteni az adagot, de erről mindenképpen egyeztessünk kezelőorvosunkkal! Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása. Amennyiben a hányás vagy hasmenés, tartósan fennáll, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni!

Apró sérülések

A nyári időszakban a nyitott lábbeli viselése fokozott veszélyt jelent a betegeknek, hiszen elég egy apró sérülés, könnyen elfertőződhet. A leromlott vérellátást miatt odafigyelés nélkül a kisebb-nagyobb karcolások is fertőzésekhez, fekélyek kialakulásához vezethetnek, melyek igen nehezen (vagy sehogy sem) gyógyulnak, ráadásul a fertőzés elérheti a csontot, mely a végtag amputációját teheti szükségessé.

Sport odafigyeléssel

A melegben végzett nyári sportok igen veszélyesek lehetnek a diabéteszesekre nézve. A mozgásra természetesen szükség van cukorbetegség esetén, ugyanis csökkenti a vércukorszintet, így mellőzni semmiképp sem érdemes. A nyári időszakban viszont ajánlott a sportolás előtt, alatt, és után vércukormérő készülékkel vércukor önkontroll vizsgálatot végezni és szakorvossal egyeztetni.

Sportolás során ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra, mert a kiszáradás komoly hatással van a cukoranyagcserére!

Összefoglalva a hasznos tanácsokat:

  • Használjunk magas faktorszámú napvédő krémet
  • Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk
  • Kerüljük a vízhajtó hatású italokat (pl. kávé)
  • Fordítsunk kellő mennyiségű időt a pihenésre
  • Ügyeljünk a gyógyszerek és inzulin megfelelő tárolására
  • Biztosítsunk megfelelő ruházatot és lábbelit

 

Ami a legfontosabb: ellenőrizzük gyakrabban vércukorszintünket. Az OG Care vércukorszintmérő diszkrét, pontos és gazdaságos készülék, amely az adatok tárolásával, az étkezés előtti, utáni, illetve az ellenőrző funkció kiválasztásával értékes támogatást nyújt a diabétesz napló vezetéséhez.

Kellő odafigyeléssel, a fenti tanácsok betartásával cukorbetegként is lehet élvezni a nyári meleget, és a strandolást!